POSTÜR: En basit anlamıyla vücut kısımlarının birbirine göre pozisyonu ve dizilimidir. Statik ve dinamik olarak ikiye ayrılır.
Statik Postür: Hareketsiz,sabit duruştaki (oturma,yatma,ayakta durma) postürdür. Bunun için kasların eklemleri belli pozisyonlarda tutabilmeleri için statik ( izometrik ) kasılabilmeleri gerekir.
Dinamik Postür: Hareket halinde iken değişen şartlara uyum sağlayan postürdür. Kas gruplarının kuvvet dengesi, bağların stabilizasyonu , eklem ve kemik segmentlerinin pozisyonları önemlidir.
Kötü Postür Nedir ?
Kas zayıflıkları, yorgunluklar, mesleki stres ve pozisyonlardan veya kalıtsal bazı sebeplerden dolayı amaca hizmet etmeyen; kas dengesizliği ile beraber vücut segmentlerinin birbirine göre bozuk ve dengesiz pozisyonlandığı duruşlardır. Kişi çabuk yorulur. İç organların faaliyetleri sekteye uğrar. Hem görünüm hem de psikolojinin negatif etkilenmesine yol açar.
* En Basit Haliyle Kişi Kendini Veya Başkasını Nasıl Değerlendirebilir ?
Önden, yandan ve arkadan bakarak analiz yapabilirsiniz.
Önden: Başın pozisyonu, omuz seviyeleri, kolların uzunluk farkı, göğüs tipi, karın bölgesi, bel çukurluklarının ve kalçaların seviyeleri, dizlerin seviyeleri ( içe veya dışa açılanma ) ayakların ve parmakların pozisyonlarına bakılabilir.
Yandan: Gövdenin öne-arkaya duruş dengesine baktıktan sonra omurga eğriliklerinin oranını ve dengesini değerlendirebilirsiniz. Boyun ve belin çukurluğu, sırtın kamburluğu , pelvisin duruşu , omuzların önde veya arkada duruşu , dizlerin açısını kontrol edebiliriz
Arkadan: Topukların içe dışa kayması , diz arkası çizgileri ve kalça seviyeleri , omurgada eğrilik , kürek kemiklerinin seviyeleri , baş boyun duruşu değerlendirilir.
Özellikle çocuklarda zaman zaman omurga değerlendirmesi yapmak önemlidir. Ders çalışma , oturma , çanta taşıma , yürüme ve sportif faaliyetlerdeki statik ve dinamik postürleri önemlidir.
SKOLYOZ NEDİR?
Omurların dizilimi ve düzenindeki deformitedir. Omurgada eğrilik ve rotasyonel bozuklukla kendini gösterir. İkiye ayrılır:
1- Fonksiyonel (non-strüktürel) Skolyoz: Vücudun bir bölümündeki bozukluğu kompanse etmek üzere alışkanlığa bağlı gelişmiş skolyozdur. Rijit değildir. Tedavisi mümkündür.
2- Yapısal (strüktürel) Skolyoz : İlerleyici , doğuştan , nörolojik rahatsızlıklara ve travmalara bağlı olarak oluşur. İlerlemesi yavaşlatılıp kontrol altına alınabilir.
ÖNERİLER: Skolyozun yapısı ve derecesi önemlidir. Duruma göre cerrahi , korse kullanımı , fizik tedavi ve rehabilitasyon beraberinde uygun spor ve egzersiz dalları kombine olarak tercih edilmektedir. Kişinin yüzme , pilates , açık hava yürüyüşleri gibi omurga yapısını ve solunum kapasitesini destekleyecek ve kuvvetlendirecek spor dallarını tercih etmesi ve düzenli sistemli şekilde yapması gerekmektedir. Bununla beraber ekstra solunum egzersizleri , gerekli kas gruplarına germe ve kuvvetlendirme , fizik tedavi ajanları , kinezyolojik bantlama , mobilizasyon ve manuel terapi teknikleri , postür farkındalığına yönelik egzersizler yapılabilmektedir. Günlük yaşam aktivitelerinde dikkat etmesi gereken konularda kişinin bilgilendirilmesi de ayrıca önem taşımaktadır.