AYAK

Ayağımız vücut ağırlığımızı taşıyan , elastikiyeti ile zemin düzensizliklerine uyum sağlayan genellikle ihmal ettiğimiz ve travmalara uğrattığımız bir organımızdır. Ayakta karşılaştığımız rahatsızlıklar:

TOPUK DİKENİ: (epin calcanei) Aşırı ayakta kalma , zorlayıcı egzersiz , ayağa uygun olmayan ayakkabı kullanımı , ayak arkının çökmesi , aşil tendonunun aşırı gerilimi , obezite , diabet gibi sebeplerle topuk kemiği dediğimiz kalkaneusun altında oluşan kemik çıkıntısıdır. Kişi yürürken , koşarken , ağırlık aktarımı yaptığı esnada topuğunda ağrı hisseder. Öneriler: uygun ayakkabı , kişiye özel tabanlık kullanımı , germe , yumuşak doku teknikleri , fizyoterapistinizin önereceği egzersizleri düzenli yapma ,ayak tabanı masajı ,.

AŞİL TENDİNİTİ: Topuğun arka üst kısmında ağrıyla karakterize aşil tendonunun  iltihabi durumudur. Özellikle ani tempo yoğunluğunda , koşucularda orta yaşlı erkeklerde daha sık görülür. Baskıyla ağrı oluşur. Bu bölümdeki gerilimi rahatlatmak için topuğun yükseltilmesi önemlidir. Bunun yanı sıra soğuk uygulama , yükseltip dinlendirme , bandajlama, fizyoterapistinizin  uygulayacağı ağrı sınırında mobilizasyon teknikleri, kinezyolojik bantlama gibi teknikler ve önereceği egzersiz programını uygulamanız önemlidir.

 

AYAK BİLEĞİ BURKULMALARI: Ayak bileğinin % 90 dış kısmına doğru burkulması  çok sık karşılaştığımız bir problemdir. Bunun sık tekrarlaması sonucu ayağı sabitleyen bağlar ve kaslar deformasyona uğrar. Esnek yapıya sahip olan bayanlarda sık görülür. Dinlenme ,yükseltme , bandajlama ve soğuk uygulama başlangıçtaki tedavi şeklidir. Fizyoterapistinize klinik veya kinezyolojik bantlama , stabilizasyon ve derin duyu ile ilgili  egzersizler konusunda danışabilirsiniz.

HALLUKS VALGUS :Ayak baş parmağının diğer parmakların üstüne deviye olması sonucu oluşan şekil bozukluğudur. Baş parmağın yukarısında bunyon dediğimiz şişlikler oluşur. Genetik yatkınlık söz konusudur.   Ayrıca ucu sivri ,  parmak kutusu dar , yüksek topuklu ayakkabı tercih edenlerde sık karşımıza çıkar. Bu deformasyon ayak mekaniğinin bozulmasına yol açar.Gece ateli , ayak arklarını destekleyecek ve parmakları sıkıştırmayacak ayakkabı tercih edilmelidir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir